No image thumb

Mammut Whey Protein - 1kg

Brend: MAMMUT
Šifra: 608
2860,00 RSD
- +

Opširnije

*Ovaj proizvod je dostupan preko Internet prodavnice.

Opis

  • Koncentrat proteina surutke, WPC
  • Proteini surutke predstavljaju jednu od 2 glavne grupe proteina kravljeg mleka, druga grupa su kazeini. Kazeini čine oko 80% ukupnih proteina u kravljem mleku, a preostalih oko 20% su proteini surutke. Dobijaju se kao sporedni produkti u procesu proizvodnje sira
  • Pored proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i druge supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje da bi se dobio koncentrat  bogat proteinima surutke, izolat proteina surutke i drugi proizvodi.
  • Proteini surutke se sastoje od biološki visokovrednih proteina i proteina koji imaju različite frakcije. Osnovni proteini surutke su beta- i alfa- laktoglobulini, dva mala globularna proteina koja čine oko 70-80% ukupnih proteina surutke. U manjim količinama su prisutni i imunoglobulini IgG, IgA i IgM, posebno IgG, glikomakropeptidi, goveđi serum albumin, laktoferin, laktoperoksidaza i lizozim. U surutki se nalaze i manji peptidi koji nastaju iz različitih proteina, tzv. Biopeptidi
  • Proteine surutke karakteriše visok sadržaj esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina
  • Na tržištu se može naći nekoliko različitih vrsta proteina surutke
  • Koncentrati proteina surutke pored velike količine proteina, sadrže i masti i laktozu, neki od njih sadrže veće količine imunoglobulina od drugih
  • Izolati proteina surutke sadrže minimalne količine masti i laktoze
  • Hidrolizati proteina surutke sadrže degradirane molekule proteina do peptida. N ataj način se obezbeđuje njihovo lakše varenje i apsorpcija
  • Proteini surutke mogu delovati antimikrobno i imunomodulatorno, a mogu imati i antioksidativni efekat
  • Moguće antimikrobno dejstvo dolazi najverovatnije od proteina koje sadrži. Laktoferin čvrsto vezuje gvožđe, a ono je neophodno kao nutrijent za rast mikroorganizama, posebno patogenih bakterija. Laktoferin može sprečiti adsorpciju i/ili penetraciju bakterija i virusa u intestinalni zid. Laktoperoksidaza  može inaktivirati ili uništiti mikroorganizme preko enzimske aktivnosti koja stvara reaktivne kiseonične vrste (ROS). Imunoglobulini mogu imati pasivnu imunološku ulogu
  • Imunomodulatorno delovanje delom potiče od imunoglobulina koji učestvuju u pasivnom imunitetu. Proteini surutke su bogati L-cisteinom i L-glutamatom, 2 aminokiseline koje su prekursori tripeptida glutationa. Neki su bogati dipeptidnim sekvencama – glutamilcisteinom, koji je takođe osnova za stvaranje glutationa. Postoje indikacije da upotreba proteina surutke povećava nivo glutationa u monocitima. Povećan nivo glutationa doprinosi i mogućem imunomodulatornom i antioksidativnom efektu proteina surutke. Pored toga, laktoferin može menjati imunološku funkciju
  • Farmakokinetika proteina surutke slična je farmakokinetici ostalih proteina iz hrane. Moguće je da su laktoferin i neki od imunoglobulina iz surutke otporniji na proteolitičko razlaganje od drugih vrsta proteina. Neki proteini se mogu razložiti do peptida koji se apsorbuju i imaju različite efekte u organizmu (bioaktivni peptidi). Neki (goveđi serum albumin, beta-laktoglobulin) se u procesu varenja prevode do glutamilcisteina, koji se apsorbuje i služi kao prekursor glutationa u određenim tkivima
  • Proteini surutke se preporučuju u ishrani male dece i ostalih, a po nekim istraživanjima, mogli bi imati i imunomodulatorno i anti-kancerogeno delovanje
  • Proteini surutke su posebno popularni među profesionalnim sportistima i rekreativcima, zbog navodnog visokog sadržaja aminokiselina razgranatog lanca, koje su neophodne za normalni rast i povećanje mišićne mase. Obično se preporučuju sportistima kod kojih je snaga glavna performansa, a uzimaju se posle rekreacije ili treninga, ili uveče pre spavanja. Smatra se da visoka koncentracija aminokiselina u ćelijama (nastalih degradacijom proteina i apsorbovanih u ćelije), podstiče sintezu i smanjuje razgradnju mišićnih proteina. Na žalost, nema pouzdanih dokaza da proteini surutke bolje utiču na formiranje mišićne mase od drugih proteina
  • Ne preporučuje se primena kod osoba preosetljivih na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre
  • Nema zabeleženih neželjenih reakcija. Ipak, kod osoba koje su preosetljive na proteine mleka, mogu se javiti čak i ozbiljni simptomi alergijske reakcije, ukoliko koriste proteine surutke. Ukoliko se koriste u većoj količini i tokom dužeg perioda, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru
  • Interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene
  • Doziranje je različito. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a ponekad i veće doze
  • Američki Food and Nutrition Board sa Institute of Medicine’s, preporučuje za starije od 18 godina dnevni unos proteina između 10 i 30 % od ukupnih dnevnih energetskih potreba, odnosno 56 g dnevno za muškarce i 46 g dnevno za žene
  • RDA za sportiste u sportovima mišićne snage i izdržljivosti, je 1,6 g/kg telesne mase, a za sportove (aerobne) izdržljivosti oko 1,3 g/kg telesne mase dnevno

 

Nutritivna vrednost proizvoda:

Nutritivne informacije100 g25 g
Energetska vrednost1546 KJ/365  kcal979/231  kcal
Proteini70,2  g27,7 g
Ugljeni hidrati

 

–          od toga šećeri

14,2 g

 

11,4 g

17,9 g

 

17,3 g

Masti

 

–          od toga zasićene masti

2,7 g

 

1,4 g

5,5 g

 

3,1 g

Soli0,82 g0,56 g

Sastojci:

Sadržaj aktivne komponente100 g1 doza (25 g)% RU
Koncentrat proteina surutke

 

–          Od toga čistih proteina (81,32%)

83,30 g

 

67,74 g

20,825 g

 

16,935 g

33,87

RU = referentni unos

Ostali sastojci: pojačivač arome – L-glicin (sadrži gluten); kakao prah sa vrlo niskim sadržajem masnoće (5%); aroma čokolade; emulgator – lecithin iz soje; so; zaslađivači – natrijum-ciklamat, acesulfam-K, sukraloza I saharin; sredstvo protiv zgrudvavanja – silicijum-dioksid.

 Način upotrebe: uzeti 1 dozu (25 g) preparata dnevno sa 300 ml nemasnog mleka (sadržaj masnoće 1,5%).

Video

Za ovaj proizvod ne postoji video.

Komentari

Ostavite Vaš komentar.