No image thumb

Mammut - Amino Liquid

Brend: MAMMUT
Šifra:
1320,00 RSD
- +

Opširnije

*Ovaj proizvod je dostupan preko Internet prodavnice.

Opis

Hidrolizat proteina

Za razliku od biljaka, struktura humanog I organizma životinja izgrađena je uglavnom od proteina. Oni se razlikuju od masti I ugljenih hidrata jer sadrže azot. Proteini su izgrađeni od pojedinačnih amiokiselina, međusobno povezanih peptidnim vezama. Osim strukturne, protein u organizmu imaju I druge značajne uloge – kao hormone, enzimi, transportni- I imuno-proteini. Struktura proteina ima ključnu ulogu u definisanju funkcije proteina.

Sposobnost organizma da sintetiše sve potrebne proteine zavisi od dostupnosti neophodnih aminokiselina. Zato se kvalitet proteina u ishrani određuje prema sastavu aminokiselina I njihovoj bioraspoloživosti. Još pre 50 godina, Block i Mitchel su odredili da se biološka vrednost proteina može proceniti upoređivanjem sastava esencijalnih aminokiselina I potreba humanog organizma. Esencijalna aminokiselina koja je prisutna u najmanjoj koncentraciji je limitirajuća, iz toga se može odrediti ”hemijski skor” kvaliteta proteina. Pod proteinom potpune biološke vrednosti podrazumeva se da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje mogu bili korišćene za sintezu proteina. PDCAAS vrednosti (Protein Digestability-Corrected Amino Acid Score) su različite za različite vrste proteina, a jediničnu vrednost, PDCAAS=1 imaju npr. Proteini soje, što znači da zadovoljavaju potrebe odrasle osobe kada se konzumiraju kao jedini izvor proteina u količini od min. 0.6 g/kg TM.

Kvalitet proteina se može odrediti I merenjem količine proteina koju organizam stvarno iskoristi (net protein utilization NPU, engl.). Vrednost NPU se kreće približno od 40-94, protein animalnog porekla imaju veću vrednost NPU od proteina biljnog porekla.

Svarljivost proteina je takođe bitan parameter kvaliteta, upravo zbog toga, obrada, priprema I korišćenje određenih sastojaka tokom pripreme obroka od mesa imaju veliki značaj.

Izrada hidrolizata proteina je jedan od postupaka kojim se veliki molekuli proteina, razlažu na manje komponente, čime se povećava njihova iskoristljivost u organizmu.

Proteini mogu biti I izvor energije u organizmu, 1 g proteina sadrži više od 5 kcal.

Nutritivna vrednost proizvoda:

Nutritivne informacije100 g25 ml
Energetska vrednost933 KJ/219  kcal233 KJ/54,9  kcal
Proteini47,7  g11,9 g
Ugljeni hidrati

 

–          od toga šećeri

–          polihidroksilni alkoholi

4,8 g

 

4,2 g

0,6 g

1,2 g

 

1,1 g

0,1

Masti

 

–          od toga zasićene masti

< 0,1 g

 

< 0,1 g

< 0,1 g

 

< 0,1 g

Vlakna< 0,1 g< 0,1 g
Soli0,043 g0,01 g

Sastojci:

Sadržaj aktivne komponente100 ml1 doza (25 ml)% RU

 

% PDU

Hidrolizat proteina (sadržaj proteina 100%)41,0 g10,25 g20,5
Vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid)7 mg1,75 mg125

RU = referentni unos, PDU = preporučeni dnevni unos

Ostali sastojci: voda; fruktoza; regulator kiselosti – limunska kiselina; aroma crvene pomorandže; sredstvo za povećanje zapremine – glycerol; konzervansi – kalijum-sorbat I natrijum-benzoat; zaslađivači – natrijum-ciklamat, acesulfam-K I saharin.

 Način upotrebe: uzeti 25 ml preparata dnevno

Video

Za ovaj proizvod ne postoji video.

Komentari

Ostavite Vaš komentar.